Your search results

Com reduir la generació de residus en la indústria?

Aquest mes, del 19 al 27 de novembre, se celebra la Setmana Europea per a la Reducció de Residus (EWWR), amb l’objectiu de conscienciar sobre la gestió sostenible dels recursos i els residus. Les diferents accions que es duen a terme volen promoure la reducció del consum, la reutilització de productes i materials, i el reciclatge de residus. Va començar a celebrar-se al 2009, sota l’empara del programa LIFE.

Tot i que el missatge s’adreça a qualsevol àmbit, cada any es proposa una temàtica central diferent, que aquest any són els tèxtils circulars i sostenibles. La campanya vol conscienciar sobre l’impacte que té la indústria tèxtil y de la moda en el medi ambient. De fet, aquest sector és un dels més contaminants, juntament amb l’habitatge, el transport i l’alimentació. Té un impacte ambiental i social en totes les seves fases: producció, distribució, ús i post-ús (recollida, classificació , reciclatge i gestió final del residu). Per això, aquesta edició de la Setmana Europea per a la Reducció de Residus vol promoure la implementació de sistemes d’economia circular en aquest sector.

Tanmateix, qualsevol sector industrial pot sumar-se a les accions, i intentar reduir al màxim els residus que genera, ja que la indústria en general sol tenir un fort impacte en el medi ambient, tant a nivell de producció com de transport. I què pot fer doncs una indústria per reduir els residus? Aquí tens algunes idees:

  1. Mesura quines quantitats de residus generes, i de quins tipus. No es pot millorar la gestió de residus si no tenim clar què i quant estem generant.
  2. Revisa l’origen de les matèries primeres que utilitzes. Esbrina si es poden substituir per matèries reciclades o si es poden adquirir localment per evitar el transport.
  3. Redueix la quantitat d’embalatge. L’embalatge sol ser un dels punts crítics de qualsevol empresa, ja que sovint es trien les opcions més econòmiques, però no les més sostenibles, especialment pel que fa al plàstic.
  4. Fes compres responsables: Intenta minimitzar les comandes, per reduir la quantitat d’embalatge que reps.
  5. Fes un bon manteniment de la maquinària, per evitar fuites de gas o oli perjudicials per al medi ambient, i allargar-ne la vida útil.
  6. Revaloritza els teus residus. Potser els residus que generes els pot aprofitar una altra empresa per a la seva producció, com per exemple el paper.
  7. Fomenta la reutilització d’envasos i contenidors de qualsevol tipus, tant a nivell de producció com del propi personal.
  8. Digitalitza processos per estalviar paper i tinta. A més, les naus industrials més digitals són també energèticament més eficients.

Els processos d’economia circular no només ajuden a reduir la quantitat de residus que genera la indústria i beneficien així el medi ambient, sinó que també té un impacte positiu en els processos de l’empresa i en l’economia local. Vols anar un pas més enllà de la reducció de residus? Consulta el nostre article sobre com tenir un magatzem més sostenible.

Pere Masachs
Socio director de Masachs Industrial

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Ofereix el teu immoble

Compare Listings