Si has vist El buen patrón, segurament recordaràs que transcorria sobretot a escenaris industrials tant interiors com exteriors. La pel·lícula, dirigida per Fernando León de Aranoa y protagonizada por Javier Bardem, Manolo Solo y Almudena Amor, tracta d’un propietari d’una fàbrica de balances industrials candidat a un premi local a l’excel·lència empresarial, i que es prepara per rebre la comissió que decidirà sobre el guardó. Però un seguit de situacions a mig camí entre la comicitat i el drama compliquen la imminent visita.
La pel·lícula, estrenada al 2021, va ser seleccionada com a representant espanyola per a l’edició número 94 dels Òscars, a la categoria de millor pel·lícula internacional, i va estar entre els 15 films prenominats.
Però el que potser no és tan conegut és que part de la pel·lícula es va filmar en una nau industrial del barri de Móstoles, a Madrid, en una operació de lloguer en què va intervenir Masachs.
El rodatge de pel·lícules a naus industrials
Aquest no ha estat el primer cop que a Masachs lloguem una nau industrial de forma temporal per al rodatge de una pel·lícula o sèrie. Hi ha diversos motius pels quals les naus industrials esdevenen escenaris de cinema, en comptes d’optar per uns estudis tradicionals o espais exteriors:
- Control creatiu: Les naus industrials ofereixen un alt grau de control sobre l’entorn de filmació. Els directors i productors poden dissenyar i construir sets personalitzats segons les seves necessitats específiques per a la pel·lícula, ja sigui crear mons ficticis o com en aquest cas, per recrear-hi escenes industrials en entorns reals.
- Privadesa i seguretat: Llogar una nau industrial sovint brinda més privadesa i seguretat respecte de la filmació en ubicacions públiques. Això és especialment important per a pel·lícules que poden requerir confidencialitat per evitar filtracions de trama o interferències no desitjades.
- Estalvi de costos: El lloguer d’una nau industrial pot ser més econòmic que la construcció de sets en un estudi de cinema tradicional o la filmació a ubicacions exteriors, on poden sorgir costos addicionals com ara permisos, seguretat i logística.
- Condicions controlades: Les naus industrials solen tenir condicions climàtiques controlades, cosa que facilita el treball dels equips de producció i minimitza els riscos associats amb les inclemències del temps.
- Disponibilitat: En algunes ubicacions geogràfiques, pot ser més fàcil trobar naus industrials disponibles per llogar que estudis de cinema adequats o ubicacions exteriors que compleixin els requisits de la pel·lícula.
- Disseny de producció: Algunes pel·lícules requereixen una estètica específica que només es pot aconseguir en un entorn controlat com una nau industrial, com per exemple escenaris postapocalíptics, de ciència ficció o mons fantàstics, entre d’altres.
De fet, hi ha moltes escenes de pel·lícules que s’han rodat a naus industrials, tot i que en algunes és més evident que en altres. En aquest vídeo del nostre article 10 films ambientats a naus industrials vam seleccionar algunes de les més conegudes.