Your search results

Què ens diu l’estat actual de l’emprenedoria a Catalunya?

L’emprenedoria ha estat sempre un dels trets diferencials de Catalunya, i un bon indicador de l’estat de salut econòmic i de competitivitat empresarial de qualsevol zona. És cert que sovint durant èpoques de crisi s’incrementen les xifres d’emprenedoria com a autoocupació, i que moltes d’aquestes empreses unipersonals o microempreses no es consoliden, però la creació d’empreses és alhora necessària perquè el teixit productiu es regeneri i creixi.

Segons l’Idescat, al juny 2021 la creació d’empreses a Catalunya va augmentar un 29,3% en termes interanuals, però cal tenir en compte que el 2020 va ser un any anòmal pel que fa a la situació econòmica i social, i per tant poc vàlid a efectes comparatius. Per altra banda, a l’agost del 2022 la creació d’empreses va disminuir al juny un 19,7%, i a l’agost ja havia encadenat cinc mesos consecutius de retrocessos interanuals. En general, podem dir que els efectes de la pandèmia encara es noten i Catalunya no recupera el creixement previ del 2019.

Però tot i que aquestes xifres poden no semblar massa encoratjadores, el fet és que la salut emprenedora a Catalunya és millor que a altres llocs del territori nacional. Quin és el seu estat actual?

Estat de l’emprenedoria a Catalunya 2022

L’informe anual del Global Entrepreneurship Monitor «Informe executiu Catalunya 2021-2022» proporciona dades recents i una bona perspectiva sobre l’estat de l’emprenedoria i la creació d’empreses a Catalunya.

El primer factor positiu que cal destacar és que a Catalunya els emprenedors en fase inicial dedicats a activitats industrials i a serveis a empreses tenen més pes que la mitjana dels països d’alts ingressos, un 35% respecte d’un 29%, i en detriment de les empreses de serveis al consumidor. Això és rellevant perquè al sector transformador i de serveis a empreses sol haver-hi més inversió, i més potencial de creixement i internacionalització.

Per altra banda, el percentatge de nous negocis catalans en fase inicial que opera en sectors de nivell tecnològic es considera mitjà-alt, amb un 9,3%, una xifra superior a la mitjana de les economies d’alts ingressos.

Per contra, les dades d’expectatives de creixement d’ocupació (més de 5 empleats d’aquí a cinc anys) i en l’orientació internacional queden per sota de la mitjana, per tant encara queda marge per millorar.

Catalunya, un entorn favorable per a l’emprenedoria

Però aquestes dades no sorgeixen del no-res: hi ha un rerefons que ens ajuda a entendre per què, en un context econòmic i social com l’actual, Catalunya aconsegueix mantenir una bona salut emprenedora.

D’acord amb l’estudi del GEM, les condicions per emprendre a Catalunya són molt favorables. Quins són els factors que millor es valoren a l’hora d’emprendre?

  • Existència i accés a infraestructura física i de serveis: com ara carreteres, aeroports i altres sistemes de comunicació; cost i accés dels serveis bàsics i de telecomunicacions.
  • Existència i accés a infraestructura comercial i professional: existència de proveïdors, consultors; assessorament legal, laboral, comptable i fiscal; serveis financers i bancaris…
  • Cultura emprenedora: la societat té un enfocament emprenedor a través del seu comportament, creences, llenguatge i costums, que encoratja les persones emprenedores, demostrant acceptació, suport i alta consideració per la seva activitat.
  • Programes públics: ajudes a la creació i creixement de noves empreses; parcs científics i incubadores; programes de foment de la creació i creixement de les noves empreses.
  • Educació i formació emprenedora en l’etapa postescolar: inclusió de temes i habilitats d’emprenedoria en programes de formació.

Com hem comentat, tot aquest rerefons ha contribuït a fer que l’emprenedoria hagi conservat una bona salut tot i el context econòmic i social dels darrers gairebé tres anys. I en què es tradueix això? L’emprenedoria és una part molt significativa del teixit empresarial de Catalunya, i per tant en part responsable de la recuperació de les xifres econòmiques: durant el 2020, a causa de la pandèmia, el PIB de Catalunya va caure un 11,5%, però al 2021 l’economia catalana va créixer un 5,8%, un creixement cinc dècimes superior a la mitjana de la Unió Europea (5,3%) i set respecte d’Espanya (5,1%).

L’activitat emprenedora i el seu bon estat han estat doncs un dels factors per a la recuperació econòmica, i ens indiquen alhora que les perspectives, si res significatiu no canvia en l’escenari social i econòmic, són encoratjadores de cara al proper any. Una bona notícia per tancar un any que, un cop més, ha estat ple d’incerteses i daltabaixos.

Pere Masachs
Socio director de Masachs Industrial

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Ofereix el teu immoble

Compare Listings

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.